Investeren in onroerend goed

Iedereen met een spaarpotje realiseert zich dat geld investeren de enige manier is om de waarde van dat geld te behouden en verhogen. Er zijn verschillende manieren om geld te investeren zoals aandelen en obligaties. Investeren in onroerend goed neemt hand over hand toe. Het is een methode van investeren die relatief lage risico’s met zich meebrengt en snel rendement op kan leveren. Daarnaast is het tevens een lange termijn investering waarbij de waarde blijft stijgen. In dit artikel worden enkele voordelen van investeren in onroerend goed nader toegelicht.

Onroerend goed of vastgoed

De definitie van deze twee termen kan nog wel eens verschillen. Dat heeft voornamelijk te maken met de aard van de bebouwing. Aangezien de meeste bebouwing van het land van vaste aard is kun je onroerend goed en vastgoed door elkaar gebruiken. Volgens de Van Dale is de betekenis zelfs gelijk. Houd daar rekening mee als je informatie krijgt over onroerend goed en vastgoed, vaak bedoelen ze daar hetzelfde mee.

Investeren in land

Laten we met het land beginnen. De waarde van land stijgt in principe, tijdens een economische crisis kan dit stagneren of tijdelijk terugvallen maar over de lange termijn zal de waarde van land toenemen. Daarmee is geld investeren in land doorgaans een veilige investering. Het rendement hangt af van de looptijd van de investering, de bestemming van het land in de toekomst en de omgeving waarin het land zich bevindt.

Investeren in onroerend goed

Je kunt verder gaan dan land alleen. Investeren in een lap grond kan zeker rendabel zijn, houd wel rekening met de bestemming van het land. Het is mogelijk dat er bijvoorbeeld een hotel wordt gebouwd, vraag dan of de juiste vergunningen al zijn afgegeven. Vaak investeer je in land met een afwijkende bestemming, door die later te veranderen zal de grondprijs direct toenemen. Dat is niet altijd het geval dus vraag aan de aanbieder onder welke voorwaarden land wordt gekocht.

Als er reeds bebouwing bestaat, zoals huurhuizen, kan er direct geld worden verdiend door huur te incasseren. Terwijl het land en de bebouwing in waarde stijgt levert het ook direct geld op via huuropbrengsten. Zo ligt het investeringsrisico veel lager. Deze inkomsten kunnen geïncasseerd worden of opnieuw geïnvesteerd om het rendement verder te verhogen.

Belastingvoordeel

Door te investeren in land en onroerend goed kom je ook in aanmerking voor belastingvoordeel. Je moet dan investeren als particulier, vraag aan de adviseur hoe dat in zijn werk gaat. Dan stijgt de investering niet alleen in waarde, je kunt jouw kapitaal ook veilig stellen voor eventuele heffingen. Zo geniet je van dubbel voordeel door te investeren in land en onroerend goed.

Investeren in land of onroerend goed?

Er zijn verschillen tussen investeren in land of investeren in onroerend goed. Bij investeren in land kan de doelstelling zijn het land later door te verkopen en winst uit te keren. Het kan ook een langlopende investering zijn waarbij een aangepaste bestemming voor rendement kan zorgen. Bij investeren in onroerend goed weet je vooraf de bestemming en het directe rendement. Je kunt dus kiezen voor een korte termijn investering, een lange termijn investering of een combinatie van beide. Kijk voor meer informatie op www.grondontwikkelingnederland.nl.

Advies van de bank

Als je naar de bank gaat met het plan om te investeren in land of onroerend goed is er een behoorlijke kans dat ze dit ontmoedigen. Ze zullen wellicht stellen dat een dergelijke investering weinig garanties biedt en adviseren een beleggingsfonds of spaarrekening. Als je bedenkt dat banken zelf fors investeren in land en onroerend goed is dat een boodschap die niet te rijmen is met hun eigen situatie.

Steeds meer particulieren beleggen in land en onroerend goed tot ongenoegen van de banken. Zij verliezen de grip op jouw spaargeld en krijgen er tegelijkertijd een concurrent bij. Houd er rekening mee dat de adviseur bij de bank geen onafhankelijke partij is maar een belanghebbende. En die belangen passen niet altijd bij de belangen van de klant.

Laat je goed voorlichten

Wanneer je interesse hebt om te investeren in land of onroerend goed moet je altijd de prospectus goed lezen en jezelf laten informeren over de mogelijkheden op zowel de korte als de lange termijn. Vergeet niet dat elke investering ook risico’s met zich meebrengt. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico en andersom. Je kunt uiteraard op kleine schaal beginnen en gaandeweg jouw investeringen uitbreiden. Houd er dan wel rekening mee dat de prijs om in te stappen ook een stuk hoger kan uitvallen dus wacht er niet te lang mee! Kijk ook eens op de Twitterpagina van Grondontwikkeling Nederland of de Facebookpagina van Grondontwikkeling Nederland.